Sokrates ble sett på som en jordmor i forhold til visdommen, siden han sa at ``alle var gravide med visdom´´, og at visdommen skulle bli ``født´´ ut av mennesket ved at man stilte spørsmål. Han blir derfor sett på som en spørrende filosof, som i hovedsak kun stilte spørsmål. Dessverre endte ikke livet til Sokrates på en god måte, fordi han ble dømt til døden. Grunnen til det var at han visstnok skulle ha villedet ungdommen og ha innført nye guder, og måtte derfor drikke et beger med gift. Likevel har hans liv vært til stor inspirasjon for filosofer etter han.
(https://snl.no/Sokrates)
Sokrates hadde mange tanker rundt det å vite, og derfor har jeg valgt å se på sitatet: ``Virkelig visdom er å vite hva en ikke vet´´.
Visdom er ``kunnskap oppnådd av egen erfaring og dermed å kunne dømme hva som er rett i en gitt situasjon´´(https://no.wikipedia.org/wiki/Visdom). Altså burde man være mer vis jo eldre man er, hvis man har vært interessert i å tilegne seg mest mulig kunnskap gjennom hele sitt liv.
Sitatet til Sokrates tror jeg har mange forskjellige betydninger, og mange flere enn hva jeg mener. Det første jeg tenker på er at man hele tiden skal være åpen for å tilegne seg ny kunnskap. Man skal vite at uansett hvor lenge man har levd så er det veldig mye som man ikke vet. Og ved å vite at det finnes mye som man ikke har kunnskap om, vil det føre til at man blir klokere. Fordi at man da blir mer oppmerksom på at det finnes veldig mye kunnskap som man kan lære seg, og dermed åpner man seg mer opp for å tilegne seg mer kunnskap.
I tillegg tror jeg at det sier noe om at det er veldig mye i verden som ingen vet noe om, og at vi derfor må vite at det finnes mange spørsmål i verden som aldri vil bli besvart. Og at det er mange spørsmål som det ikke er et riktig svar på. Med det mener jeg også at et slik sitat viser tydelig at Sokrates var filosofisk, siden det er slike spørsmål som filosofien handler om.
Det var mine meninger om Sokrates sitt sitat, men hva tror du han mente med det?
Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Sokrates
- Line
Veldig bra innlegg, Line! Liker godt at du trekker inn flere av Sokrates sitat og hvordan du forklarer deres betydning.
SvarSlettJeg er stort sett enig i hvordan du tolker utsagnet "virkelig visdom er å vite hva en ikke vet". Mennesker som sier at de vet absolutt alt, kan ikke være helt kloke. Som du sier fins det mange spørsmål i livet som det ikke en gang fins noe "fasitsvar" på, og som hver enkelt må tolke og vurdere for å komme fram til et svar. Jeg tror altså at det ikke fins noen mennesker som vet alt, men at dem som gjennom hele livet prøver å tilegne seg mest mulig kunnskap, og som i tillegg klarer å vurdere disse informasjonene på en kritisk måte, at det et de klokeste menneskene her i verden.
Dette innlegget om Sokrates er virkelig bra. I tillegg er kommentaren din og utleggingen av hans berømte setning veldig god. Du har forstått essensen i dette. Veldig bra!
SvarSlettVeldig bra, Line!
SvarSlettEg er einig med deg når du skriv at dette sitatet har fleire betydningar. Eg meiner og at ein som er klok er ydmyk, og nyskjerrig i forhold til ny kunnskap. Dersom ein trur at ein veit alt, viser det lite kunnskap om kor mangfoldig virkeligheita er. Eg trur som deg at det er viktig å vere åpen for å tilegne seg ny kunnskap, og vere klar over at det er så utruleg mykje her i verda vi ikkje veit. Samtidig trur eg det er viktig å ikkje vere usikker på kunnskapen sin, som Sokrates meinte ein skulle vere. Dersom ingen hadde vore sikre på om det dei visste var sant eller ikkje, så hadde det vel blitt litt vanskelig. Dersom ein lærar fortalte oss om filosofi, og dei ulike enkeltvitenskapane i faget, men ikkje var sikker på om dette var sant eller ikkje, så hadde jo dette vore eit problem. Det var kanskje ikkje det Sokrates meinte, men kva meiner du om dette, Line?
Takk for kommentar, Gina! Veldig bra tanke om det å være sikker på kunnskapen sin. For det er selvsagt helt nødvendig for at man skal lære noe her i verden, at de man lærer det av er sikker på det de lærer bort. Jeg tror ikke at Sokrates mente at man skulle være usikker på den kunnskapen man hadde, men ikke være så sikker, at man lukker muligheten for andres meninger og kunnskap.
Slett